line line

Ποια είναι τα στερεότυπα των εφήβων για το «άλλο» φύλο

Ποια είναι τα στερεότυπα των εφήβων για το «άλλο» φύλο
Ποια είναι τα στερεότυπα των εφήβων για το «άλλο» φύλο
 
Στο Γ1 στο 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης έγινε συζήτηση / έρευνα ανάμεσα στους μαθητές για τα στερεότυπα, που έχει το ένα φύλο για το άλλο στη σημερινή εποχή. Τα αποτελέσματα, ιεραρχημένα ανάλογα με τις προτιμήσεις των μαθητών / μαθητριών, είναι τα εξής:
Τα τέλεια πρότυπα, με υψηλότερα τοποθετημένα τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους κα-ι στις χαμηλότερες θέσεις τα μικρότερης σημασίας είναι τα εξής:

Ο ΕΦΗΒΟΣ (όπως τον προτιμούν τα κορίτσια) έχει: Η ΕΦΗΒΗ (όπως την προτιμούν τα αγόρια) έχει:
Καλή εξωτερική εμφάνιση  Καλή εξωτερική εμφάνιση
Κοινωνικότητα  Sex appeal
Εξυπνάδα Εξυπνάδα
Χιούμορ Κοινωνικότητα
Ωριμότητα Ευγένεια
Καλή ανατροφή Χιούμορ

 

Παρατηρούμε λοιπόν ότι:

 Και στα δυο φύλα η καλή εξωτερική εμφάνιση (ομορφιά) έρχεται πρώτη, επομένως παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο.
Η κοινωνικότητα στα αγόρια έρχεται αμέσως μετά, δηλαδή δεύτερη, ενώ στα κορίτσια έρχεται τέταρτη. Στα αγόρια έχει μεγαλύτερη σημασία πώς δείχνουν προς τα έξω, στον κοινωνικό τους περίγυρο. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τους άντρες σαν κοινωνικά όντα, ενώ οι άντρες μάλλον βλέπουν τις γυναίκες σαν μελλοντικό κτήμα τους και δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να τις αναγνωρίσουν σε κοινωνικό επίπεδο.
Η εξυπνάδα έρχεται και στα δυο φύλα τρίτη (μάλλον δεν μετράει πολύ, ενώ ίσως θα έπρεπε…). Παραμερίζεται από την ομορφιά. «Ίσως οι σημερινοί έφηβοι δεν ενδιαφέροντα ιδιαίτερα για την νοημοσύνη, την κρίση και τις απόψεις του αντίθετου φύλου.
Το χιούμορ έρχεται τέταρτο στους άντρες και έκτο (τελευταίο!) στις γυναίκες. Οι γυναίκες είναι λίγο πιο απαιτητικές θέλοντας το άτομα του άλλου φύλου να είναι πνευματώδη. Μέσα απ» το χιούμορ κάποιου, μπορείς να γνωρίσεις ενδιαφέρουσες πτυχές του χαρακτήρα του και της προσωπικότητάς του.

Ενώ στους άντρες έρχεται πέμπτη η ωριμότητα, στις γυναίκες έρχεται πέμπτη η ευγένεια, έννοιες που αποτελούν μια συνάρτηση. Όποιος είναι ώριμος, συνήθως, είναι και ευγενικός ή τουλάχιστον έχει την ωριμότητα να ξέρει πότε πρέπει να φερθεί ευγενικά και το αντίθετο. Επειδή οι κοπέλες, κατά κανόνα, ωριμάζουν γρηγορότερα και νωρίτερα απ» τα αγόρια, ίσως θεωρούν την ωριμότητα αυτονόητο ή βασικό προτέρημα. Εξάλλου ακόμη ισχύει η αντίληψη ότι το ανδρικό φύλο είναι ισχυρότερο και ικανότερο… Γενικά, οι γυναίκες θέλουν απ» το αντίθετο φύλο ωριμότητα, για να αισθάνονται ασφαλείς. Οι άντρες θέλουν τις γυναίκες ευγενικές, γιατί ίσως φοβούνται ότι, αν εκείνες τους προσβάλλουν ή τους θίξουν, δεν θα μπορέσουν να τις αντικρούσουν (με τον λόγο). Επίσης, όταν μια γυναίκα είναι ευγενική, δύσκολα θα φέρει κάποια αντίρρηση ή θα διαφωνήσει και μάλλον δεν θα επιμείνει φανατικά στην άποψή της. «Έτσι, η ευγένεια μιας κοπέλας κάνει τους άντρες να αισθάνονται ότι έχουν πάντα δίκιο, ότι είναι δυνατοί και ότι τελικά οι γυναίκες τους υπακούουν.
Αξιοπρόσεχτο είναι ότι δεύτερο στις γυναίκες έρχεται το sex appeal, το οποίο εκείνες δεν το ζητούν καθόλου απ» τους άντρες(!).

Στα αγόρια έρχεται έκτη (τελευταία) η καλή ανατροφή. Παλιότερα, την εποχή των συνοικεσίων και των προξενιών, αυτό οι άντρες το θεωρούσαν απαραίτητο προτέρημα των γυναικών. Τώρα, μάλλον έχουν αντιστραφεί τα πράγματα.

Από τα προηγούμενα προκύπτει ότι σήμερα οι έφηβοι ενδιαφέρονται:
Πρωταρχικά, για την ομορφιά, την εξωτερική εμφάνιση, το sex appeal του άλλου φύλου(στοιχεία εξωτερικά).
Κατά δεύτερο λόγο, για τα στοιχεία της συμπεριφοράς και το χαρακτήρα του άλλου φύλου.
Και ελάχιστα, για το πνεύμα, την κρίση, τη νοημοσύνη, τον εσωτερικό κόσμο/ πλούτο, την ψυχή του.

 

 
 
line
footer