line line

«Πώς θα γράψετε άριστα στις Πανελλαδικές»!!!

«Πώς θα γράψετε άριστα στις Πανελλαδικές»!!!
 
«Πώς θα γράψετε άριστα στις Πανελλαδικές»!!!

ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΤΗΡΗ Π. ΖΑΧΟ

 

            Το συγκεκριμένο αποτελεί, αυτή την περίοδο, ζητούμενο χιλιάδων μαθητών, οικογενειών, καθηγητών και μάλλον της κυβέρνησης που ψάχνει το θετικό με το μικροσκόπιο. Κι αφού αποτελεί ζητούμενο τόσων χιλιάδων ανθρώπων, σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης κάθε είδους λαϊκιστών. Και τελικά αποτελεί. Κι επειδή αυτά που κοροϊδεύω -μάλλον πρόκειται να το κάνω και μάλιστα χωρίς κανένα έλεος- δε θα τα κάνω κι εγώ, οφείλω να προειδοποιήσω ότι στο κείμενο που διαβάζετε δεν έχετε καμιά ελπίδα να βρείτε συνταγές μαγικές, απλοϊκές και γρήγορες. Εδώ θα βρείτε τη μια και μοναδική, σίγουρη συνταγή για το «πώς θα γράψετε άριστα στις Πανελλαδικές»!

            Για να μην τα πολυλογώ, κάθε χρόνο τέτοια περίοδο στα περισσότερα έντυπα περισσεύουν αναφορές, αφιερώματα, ένθετα, έκθετα και δεν ξέρω τι άλλο με πηχυαίους τίτλους που προϊδεάζουν για μαγικές συνταγές επιτυχίας πρώτου μεγέθους. Βέβαια, το περιεχόμενό τους καμιά σχέση δεν έχει με τους βαρύγδουπους τίτλους. Εκεί το μόνο που βρίσκει κανείς είναι χιλιοειπωμένες, ανιαρές και ανούσιες συμβουλές, οι οποίες φυσικά κανέναν και ποτέ δε βοήθησαν να … γράψει άριστα στις Πανελλαδικές. Διαβάζουμε, λοιπόν, σοφές συμβουλές του στιλ: Να είστε συγκεντρωμένοι, να διαβάζετε προσεκτικά τα θέματα, να ελέγχετε δυο και τρεις και τέσσερις φορές τις απαντήσεις, να γράφετε καθαρά, να αποφεύγετε τα … λάθη και ατελείωτες τέτοιες μπούρδες.

            Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά πράγματα. Η σοφία τους συναγωνίζεται επάξια τη σοφία του πιο σοφού μπούφου της Υφηλίου! Δηλαδή, αν δεν πούμε στον υποψήφιο να προσέχει και να είναι συγκεντρωμένος και να αποφεύγει τα λάθη, αυτός τι θα κάνει; Λάθη θα κάνει ή μήπως έχει σκοπό να είναι απρόσεχτος και αφηρημένος; Υπάρχει υποψήφιος που να σκέφτεται: «Αχ τι ωραία; Έφτασαν επιτέλους  οι Πανελλαδικές και έχω στόχο να κάνω πολλά και ωραία λάθη»; Θα μου πείτε ότι μπορεί να υπάρχουν και τέτοιοι, οπότε εγώ θα ρωτήσω: «Και γιατί αυτοί οι τέτοιοι κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι; Ε, γιατί»;

            Η απάντηση για το «πώς θα γράψετε άριστα στις Πανελλαδικές» δεν είναι ούτε μεγάλο μυστικό ούτε συμπέρασμα μακροχρόνιας επιστημονικής έρευνας και παρατήρησης ούτε χρειάζεται μακροσκελείς αναλύσεις. Η απάντηση είναι λιτή, μικρή και λογικά γνωστή ακόμα και στους ενοίκους ενός τεράστιου λαχανόκηπου. Εδώ δε χωρούν υποκειμενικότητες ή βαθυστόχαστες προσεγγίσεις και άρα δε χρειαζόμαστε κάποιες αυθεντίες να μας το πουν!

Εννοείται, λοιπόν, ότι όσοι διαβάζουν τέτοια πράγματα είναι πολύ -και πολλοί- χαζοί. Όσοι γράφουν τέτοια πράγματα είναι πολύ -και πολλοί- πονηροί. Γνωρίζουν ότι με τέτοιους τίτλους θα πουλήσουν σε ένα κοινό που δε σκέφτεται λογικά. Η πλειονότητα μπροστά σε μια κρίσιμη ή πρωτόγνωρη κατάσταση περιέρχεται σε αφόρητη συναισθηματική ένταση, νιώθει το άγχος να την κατακλύζει, κρύος ιδρώτας διαπερνά τη σπονδυλική στήλη ενώ το εκρού του νεκρού γίνεται το μόνιμο χρώμα της. Σε τέτοιες συνθήκες οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν το μυαλό και κινούνται βασισμένοι αποκλειστικά στο συναίσθημα. Αυτό, όμως, σπάνια μπορεί να είναι καλός οδηγός. Συνήθως ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση.

            Εκείνος που σήμερα διαβάζει άρθρα του τύπου «πώς θα γράψετε άριστα στις Πανελλαδικές» προετοιμάζεται ώστε αύριο να διαβάζει άρθρα για το «πώς θα κερδίσετε χρήματα στο πάμε στοίχημα στα σπορ», για το «πώς θα κατακτήσετε τον άντρα των ονείρων σας», για το «πώς θα αρέσετε σε όλους», για το «πώς θα προσληφθείτε στο Δημόσιο», για το «πώς θα μαγέψετε τους καλεσμένους σας φτιάχνοντας την τέλεια μπεσαμέλ», για το «πώς θα πιάσετε περισσότερες μπεκάτσες ή κουτσομούρες ή λαγούς ή πετραχήλια από τους άλλους», για το «πώς θα γίνετε τσιλιβήθρα τρώγοντας τον άμπακο»!

            Κι αν αυτά φαίνονται ανώδυνα και ακίνδυνα και ειρηνικά, τότε μπείτε στον κόπο να σκεφτείτε ότι όσοι σήμερα περιμένουν σωτηρία από αφιερώματα για τις Πανελλαδικές, αύριο θα περιμένουν σωτηρία και θα πιστεύουν χωρίς πολλή σκέψη πολιτικούς που θα τους υπόσχονται θαυματουργές και εύκολες λύσεις, μαζικές προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο. Θα υπακούν τυφλά σε επενδυτικές προτάσεις που οδηγούν σε πλήρη καταστροφή. Με απλά λόγια όσοι σήμερα αποτελούν θύματα απλοϊκών μεθόδων χειραγώγησης, αύριο θα είναι θύματα πολύπλοκων και πιο επικίνδυνων μεθόδων.

            Και επειδή με όλα αυτά έχασα το στόχο που δεν είναι άλλος από την αποκάλυψη του φοβερού και τρομερού μυστικού για να γράψετε άριστα στις Πανελλαδικές, ας επανέλθω, γιατί εγώ το γνωρίζω το μυστικό πολύ καλά, όπως πιστεύω το γνωρίζουν και όλοι εκείνοι που γράφουν ανόητα κατεβατά για το αυτονόητο. Για να γράψετε, λοιπόν, άριστα στις Πανελλαδικές χρειάζεστε ένα και μόνο πράγμα και αν δεν κάνατε κάτι γι αυτό ήδη, μην το παλεύετε, γιατί τώρα δεν προλαβαίνετε, δεν έχετε το χρόνο! Και αυτό το ένα και μόνο πράγμα δεν είναι άλλο από το να έχετε διαβάσει ώριμα, οργανωμένα, συγκεντρωμένα, ήρεμα, χωρίς να έχετε αφήσει ιδιαίτερα κενά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αν το κάνατε αυτό, τώρα δε χρειάζεστε ούτε μαγικές συνταγές ούτε βλακώδεις συμβουλές ηλιθίων. Σ’ αυτή την περίπτωση το μόνο που χρειάζεστε τώρα είναι υπομονή και ηρεμία, αφού απλώς περιμένετε στωικά να έρθει η ώρα να δώσετε εξετάσεις, να πετύχετε τους στόχους σας και να τελειώνετε, γιατί σας περιμένουν οι διακοπές, που μάλλον θα είναι οι καλύτερες της ζωής σας.

            Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και πολύ λυπάμαι -αυτό είναι ψέμα μεγαλύτερο και από το Έβερεστ- αν σας γκρεμίζω το όνειρο. Αν μάλιστα ανήκετε σ’ εκείνους που τώρα στα πίσω πίσω κατάλαβαν τι πρέπει να κάνουν, προτείνω να μη χάνετε χρόνο διαβάζοντας ανοησίες του στιλ «πώς θα γράψετε άριστα στις Πανελλαδικές», γιατί καθόλου δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν. Αντίθετα, το χρόνο που θα αφιερώνατε σε τέτοια χαζά αφιερώματα είναι καλύτερα να τον αφιερώσετε στο διάβασμα των μαθημάτων σας μπας και «πιάσετε» κανένα δυάρι ή τριάρι και βρεθείτε σε κάποια σχολή του «πίσω και κάτω μέρους της σπονδυλικής στήλης» (αυτό θα μπορούσα να το πω και με μία λέξη αλλά η μάνα μου δε με αφήνει, γιατί είναι παλιοκούβεντα), τώρα που καταργήθηκε η βάση του «δέκα»!

line
footer